Μπήκαμε στην Κατόγα του Μάρκου Βαμβακάρη, που είναι άθικτη από τότε!

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ανατριχιάσαμε, συγκινηθήκαμε και αρχίσαμε να τραγουδάμε τη Φραγκοσυριανή.

“Καλώς ήρθατε στον ναό”!

Αυτό μας λέει ο Λεονάρδος, καθώς μας ανοίγει την πόρτα, για να μπούμε στο θρυλικό υπόγειο της ταβέρνας του Λιλή στην Άνω Σύρο.

Ναι, εδώ έπαιζε και τραγουδούσε ο Μάκρος Βαμβακάρης. Σ’ αυτόν εδώ τον χώρο που έχει μείνει ακριβώς όπως ήταν τότε! Κανείς δεν έχει πειράξει το παραμικρό.

Ακόμα και η καρέκλα του. Στο ίδιο ακριβώς σημείο. Με τ’ όνομά του γραμμένο, όπως έκαναν τότε οι ρεμπέτες.

Ο Μάρκος είχε επιστρέψει στον τόπο του το 1955.

Απογοητευμένος, οι εταιρείες δεν ενδιαφέρονταν πια για το ρεμπέτικο. Είχε αναγκαστεί να παίζει σε διάφορα χωριά για ένα πιάτο φαί. Η επιστροφή του, όμως, στη Σύρα υπήρξε θριαμβευτική. Αυτό που γινόταν τότε ξεπερνούσε κάθε προσδοκία. Ο κόσμος καθόταν έξω στα σκαλάκια, στο στενοσόκακο, μόνο και μόνο για ν’ ακούσει τις νότες του Βαμβακάρη.

“Ένας πούλησε τον γάιδαρο του – ό,τι πιο σημαντικό είχε τότε ως εργαλείο δουλειάς-  για να μπει και ν’ ακούσει τον Μάρκο”, μας λέει ο Λεονάρδος, ο εγγονός του Λιλή, του θρυλικού ιδιοκτήτη της ταβέρνας.  

10 τόνους κρασί τη σεζόν, έπιναν τότε οι θαμώνες στον Λιλή. Άθικτά ακόμα στους τοίχους τα βαρέλια.

Άθικτο και το τζουκ μποξ.

Ο Λεονάρδος το βάζει να παίξει Μάρκο.

Και ξανακούγεται αυτός ο μαγικό ήχος. Και ταξιδεύει στα δρομάκια της Σύρας.

Όπως τότε.

Όπως πάντα.

Ο Λιλής – ο Λεονάρδος Ρούσσος, που έφτιαξε το ιστορικό κατώγι- ζει ακόμα. Έχει ξεπεράσει τα 90, δυσκολεύεται πια να κατεβαίνει στο στέκι που δημιούργησε κι αγάπησε. Αλλά οι φωτογραφίες του βρίσκονται παντού.

Κι ο εγγονός του- που έχει ακριβώς το ίδιο όνομα- από μια ανώτερη ηθική υποχρέωση δεν ξεπούλησε τον χώρο, τον έχει κρατήσει ακριβώς όπως ήταν, σαν να περιμένει τον Μάρκο, να κάτσει ξανά στην καρέκλα του και ν’ αρχίζει να παίζει το μπουζούκι του.

P.S. Αν βρεθείς στην Άνω Σύρο και περάσεις από τον Λιλή, να ξέρεις πως έχει φτιάξει ακριβώς από πάνω μια υπέροχη ταβέρνα, με φανταστική θέα. Ειδικά αν έχει πανσέληνο, είναι ίσως το πιο ωραίο spot για φαγητό και παρέα στο νησί. 

Πες στον Λεονάρδο πως διάβασες για την ιστορία του Μάρκου και του Λιλή στο We Love 2 Travel και ζήτα να σου ανοίξει την κατώγα. Με μεγάλη χαρά, θα πάρει τα κλειδιά και θα σου πει:

Kαλώς ήρθες στον ναό”!

Ο Λιλής

Άνω Σύρος 841 00

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

More to explorer

© All rights reserved | Made by Elena Kardamitsi