1.Δε χρειάζεται να βγάλεις VISA. Αρκεί και η ταυτότητά σου, για να ταξιδέψεις.
2. ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ (αρχίσαμε νωρίς τα SOS) – Που θα μείνεις στην Κωνσταντινούπολη;
Κρίσιμη απόφαση, δώσε βάση:
Αν είναι η πρώτη σου φορά στην πόλη, τότε καλό θα ήταν να μείνεις κεντρικά στην ευρωπαϊκή πλευρά, στο Beyoğlu. Στρατηγικό σημείο, με πολλές επιλογές καταλυμάτων, είναι η Taksim. Δεν είναι τόσο ενοχλητικός ο κόσμος, όσο μπορεί να έχεις ακούσει, αντιθέτως γίνεσαι κομμάτι της έντονης ζωής της πόλης. Το μετρό βρίσκεται δίπλα σου, η Istiklal, ο κεντρικός πεζόδρομος, ακριβώς μπροστά σου. Το δικό μας ξενοδοχείο βρίσκεται 2 λεπτά από την Taksim και μας βόλεψε απίστευτα, σε κάθε μας κίνηση.
Το Sultanahmet, η περιοχή με όλα τα βασικά αξιοθέατα (Αγια-Σοφία, Μπλε Τζαμί κτλ) έχει ξενοδοχεία – τα οποία προτιμούν κάποια γκρουπ- θα σε βολέψει ως τοποθεσία για το sightseeing, αλλά από το απόγευμα και μετά… νέκρα. Θα πρέπει να πας προς Γαλατά, προς Cihangir, Istiklal, Beşiktaş, για να βρεις πολλά και καλά στέκια για φαγητό και ποτό.
Tώρα, τη δεύτερη και την τρίτη φορά, που θα βρεθείς στην Κωνσταντινούπολη, μπορείς να επιλέξεις κατάλυμα στην άλλη πλευρά, την ασιατική, στο πανέμορφο και κοσμοπολίτικο Kadıköy. Εκεί όπου επιλέγουν να ζήσουν πολλοί κάτοικοι της πόλης (νεαρόκοσμος, καλλιτέχνες κτλ), παρόλο που εργάζονται στην ευρωπαϊκή πλευρά.
3. Σχεδόν παντού μπορείς να χρησιμοποιείς κάρτες. (ειδοποίησε τις τράπεζές σου, για τις ημερομηνίες του ταξιδιού, μην τυχόν και στη μπλοκάρουν, θεωρώντας κάποια συναλλαγή ύποπτη).
4. Παντού μπορείς να κάνεις συνάλλαγμα, η Κωνσταντινούπολη είναι πόλη ρολαρισμένη ταξιδιωτικά και πραγματικά φιλόξενη για τον επισκέπτη.
Πολύ γρήγορα θα καταλάβεις τη δύναμη του ευρώ απέναντι στην τουρκική λίρα. Όλα θα σου φανούν φτηνά. Υπάρχουν εξαιρέσεις. Όπως το…
5. … αλκοόλ. Τσέκαρε τιμές, πριν παραγγείλεις. Βρίσκεσαι σε μουσουλμανική χώρα και σε κάποιες περιπτώσεις ένα μπουκάλι κρασί μπορεί να είναι πιο ακριβό απ’ ολόκληρο το γεύμα 2 ατόμων. Δεν συμβαίνει παντού αυτό, αλλά έχε τον νου σου.
6. Τα μέσα μεταφοράς στην Κωνσταντινούπολη είναι σε υψηλό επίπεδο. Καινούργιοι σταθμοί, καθαρά βαγόνια, όλα, σε γενικές γραμμές, λειτουργούν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά.
Αυτό που θα σου λύσει τα χέρια είναι η ISTANBULKART!
Την αγαπήσαμε, την τιμήσαμε και μας το ανταπέδωσε!
Σ’ όλους τους σταθμούς μπορείς να την αγοράσεις (ακόμα και σε mini markets) και να την φορτίζεις όσο θέλεις εσύ!
Απλώς την τοποθετείς στο μηχάνημα, ρίχνεις όσα χρήματα θέλεις κι αυτομάτως, μέσα σε 10 δεύτερα, περνά το ποσό στην κάρτα. Τη χρησιμοποιείς σε μετρό, τελεφερίκ, λεωφορεία, στα πλοία της γραμμής (μ’ αυτά πήγαμε στο Φανάρι, με αντίστοιχο καραβάκι πήγαμε στην ασιατική πλευρά κτλ)
7. Τα ταξί είναι πάμφθηνα. Και αμέτρητα.
ΠΡΟΣΟΧΗ (1) : Τσέκαρε στο κινητό, πριν κάνεις τη διαδρομή σου, την κίνηση που έχει μέχρι τον προορισμό σου. Συχνά παίζει τρελό μποτιλιάρισμα στην Κωνσταντινούπολη (σου θυμίζει κάτι;) και μπορεί να βρεθείς εγκλωβισμένος για πολλή ώρα μέσα στο ταξί, ενώ αν είχες πάρει τα ΜΜΜ (με την ISTANBULKART, που λέγαμε πριν,ε;) θα είχες φτάσει νωρίτερα εκεί που ήθελες. Και δε θα γκρίνιαζε η Σοφία, πως αργήσαμε στο εκπληκτικό Ιταλικό, που είχαμε κλείσει…
ΠΡΟΣΟΧΗ (2) : Σε ώρες αιχμής, π.χ Σάββατο βράδυ, που όλη η πόλη βρίσκεται έξω και διασκεδάζει, θα δυσκολευτείς με το ταξί. Κι όταν βρεις, ίσως ο οδηγός να σου πει φιξ τιμή (γιατί σε είδε και τουρίστα κι είναι η ευκαιρία του). Βεβαίως, όταν αρχίσεις το παζάρι, θα καταλάβεις, πως όλο αυτό γίνεται για κάτι που αντιστοιχεί σε 1 με 2 ευρώ (συνήθως. Δεν έτυχε ποτέ να πέσουμε σε κάποιο… αρπαχτικό).
Τσέκαρε και το Bitaksi (http://www.bitaksi.com/en/)
8. Για το αεροδρόμιο σου είπα; Όχι, ε; Οκ.
Το καινούργιο, το New Istanbul Airport, βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πλευρά, 35 χιλιόμετρα από το κέντρο, από την Taksim. Έχει μετρό και λεωφορεία, αλλά υπολόγισε πως χρειάζεσαι αρκετή ώρα (κράτα το αυτό ως πληροφορία, ειδικά όταν φεύγεις. Δεν είμαστε για να χάνουμε πτήσεις… ).
Οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες προσγειώνονται εκεί.
Το Sabiha, το δεύτερο αεροδρόμιο, βρίσκεται στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, 50 χιλιόμετρα από το κέντρο. Από εκεί θα πάρεις λεωφορείο, που θα σε αφήσει στην Taksim (περίπου 1 ώρα η διαδρομή).
Στο Sabiha προσγειώνεται η Pegasus, που επιλέγουν αρκετοί για το ταξίδι.
9. Κινητό και Internet.
Με το που κατεβαίνεις απ’ το αεροπλάνο θα δεις αμέσως κιόσκι των 3 βασικών εταιριών κινητής τηλεφωνίας στην Τουρκία. Όλοι έχουν – πάνω κάτω- τα ίδια πακέτα για τους ταξιδιώτες. Δε θα βρεις διαφορές. (Κοντά στα 30 ευρώ η SIM και τα βασικά πακέτα)
Πάρε πακέτο με πολλά δεδομένα, θα τα χρειαστείς.
TIP: Αφού θα χεις data, μπορείς να κάνεις hotspot για τον συνταξιδιώτη σου, αν θέλετε κι οι δύο να κάνετε αναζητήσεις, να τσεκάρετε πληροφορίες, χάρτες κτλ
10. H Κωνσταντινούπολη είναι μια αχανής πόλη.
Φτιάξε έναν γενικό μπούσουλα, έναν πρόχειρο προγραμματισμό για το πώς θα κινηθείς , αναλόγως με τις μέρες που έχεις στη διάθεσή σου.
- Σίγουρα θα φας μια μέρα ποδαρόδρομο, αναμονή σε ουρές και ορθοστασία στα βασικά αξιοθέατα (Αγια-Σοφιά, Μπλε Τζαμί, Γέφυρα Γαλατά κτλ).
- Τα Πριγκιπόνησα είναι μια υπέροχη ημερήσια εκδρομή, αλλά την προτείνουμε μόνο αν έχεις πάνω από 4 μέρες διαθέσιμες. Είναι τόσο πολλά αυτά που έχεις να δεις μέσα στην Κωνσταντινούπολη, που δε φτάνουν οι μέρες.
P.S. ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΠ’ ΟΛΑ: Άσε χαλαρό το πρόγραμμα, μη βάζεις το ένα μετά το άλλο, άφησε χρόνο για να τριγυρίσεις στα δρομάκια της πόλης. Ας δεις 1-2 αξιοθέατα λιγότερα, δε χάθηκε ο κόσμος. Ζήσε όμως την αληθινή Κωνσταντινούπολη. Κάνε βόλτες στις υπέροχες γειτονιές της. Ο Γαλατάς είναι πανέμορφος και γραφικός, το Cigangir μποέμικο (εκεί θα πας για χαμάμ,ε!), το Kadikoy και η Moda στην ασιατική πλευρά, θα σου κλέψουν την καρδιά, το Φανάρι θα σε συγκινήσει.
Απόλαυσε θεϊκό φαγητό!
Ανακάλυψε μυστικά και κρυμμένα διαμάντια της Πόλης.
Και φυσικά, στείλε μας τις δικές σου εντυπώσεις, τα δικά σου stories, φωτογραφίες, videos, στο Facebook και στο Instagram του Welove2travel.gr