Η Απίθανη Ιστορία με τον Τοίχο του John Lennon στην Πράγα!

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

O John Lennon δεν είχε βρεθεί ποτέ στην Πράγα.

Κι όμως, υπάρχει μια συναρπαστική ιστορία που τον συνδέει για πάντα με την πόλη – και κάνει τους ταξιδιώτες ν’ αναζητούν ένα συγκεκριμένο σημείο, καθώς βολτάρουν στον Ποταμό Μολδάβα.

Πρόσεξε story:

(έχει Έρωτα, Επανάσταση και Μουσική…)

Στα 60s , τα ερωτευμένα ζευγάρια αφήνουν σημειώματα ανάμεσα σε μικρές τρύπες ενός τοίχου στη «Μικρή Πόλη», στις παρυφές του λόφου που βλέπει στο ποτάμι. Αυτός είναι ο δικός τους τρόπος επικοινωνίας.

Μέσα στα χρόνια, ο τοίχος αυτός θ’ αποκτήσει μια κρυφή υπόγεια μυθολογία ανάμεσα στις παρέες των νέων, θα είναι ο μυστικός τόπος συνάντησης τους- ενώ παράλληλα το καθεστώς γίνεται ακόμα πιο αυστηρό κι ασφυκτικό για εκείνους.

1980. Ο John Lennon δολοφονείται έξω από το σπίτι του, στη Νέα Υόρκη. (δες εδώ το μνημείο του στο Central Park).

Μέσα στο παγκόσμιο σοκ, εκείνη την ημέρα ένας άγνωστος καλλιτέχνης, για να τιμήσει τη μνήμη του, ζωγραφίζει το πρόσωπο του Lennon σ’ εκείνον τον τοίχο στην Πράγα.

Από εκείνη τη στιγμή ο τοίχος πλέον περνά σε άλλο επίπεδο συμβολισμού. Οι περιορισμένες ελευθερίες των κατοίκων της Πράγας συναντούν τις αξίες και τα ιδανικά του Lennon και ξαφνικά ο τοίχος γίνεται ο υπαίθριος καμβάς συνθημάτων, διαμαρτυριών και κοινωνικών αιτημάτων. Οι αρχές σβήνουν το πορτραίτο του Lennon. Αλλά η μορφή του εμφανίζεται ξανά εκεί. Οι Αρχές απαγορεύουν κάθε συνάθροιση γύρω από τον τοίχο, αλλά αυτή η ιστορία δεν έχει επιστροφή.

Ο Lennon είναι ένα σύμβολο.

Τόσο δυνατό, που μεταφέρει όλη του την ενέργεια στον τοίχο μιας πόλης, που δεν είχε επισκεφθεί ποτέ.

Σήμερα, ο τοίχος βρίσκεται ακόμα εκεί, στις όχθες του Μολδάβα, γεμάτος graffiti , συνθήματα και ταξιδιώτες από κάθε γωνιά του πλανήτη.     

Αξίζει να περάσεις από εκεί, μέσα στις ατελείωτες βόλτες σου στην Πράγα.

P.S. Για να βρεις τον Τοίχο του John Lennon, αν βρίσκεσαι στην Παλιά Πλατεία της Πράγας, περπατάς μέχρι το ποτάμι, διασχίζεις τη διάσημη Γέφυρα του Καρόλου και περνάς στην απέναντι πλευρά ( στο ιστορικό Mala Strana) στον δρόμο προς το Κάστρο. Στο δεξί σου χέρι βρίσκεται ο Στενότερος Δρόμος της Πράγας (πήγαινε, έχει πλάκα) και στο αριστερό σου χέρι θα δεις τον Τοίχο. 

Velkopřevorské náměstí, 100 00 Praha 1, Τσεχία

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

More to explorer

© All rights reserved | Made by Elena Kardamitsi